Optometrists vai oftalmologs – kāda būs atšķirība?

Acu ārsts ir un būs jāizvēlas diezgan pārdomāti. Mēs visi uzticam šādam speciālistam svarīgu lietu – redzi. Tieši pārbaudīts profesionālis var palīdzēt saglabāt mūsu dzīves kvalitāti ilgus gadus. Mūsu valstī protams ir daudz labu ārstu, taču kā gan tos atrast? Mūsdienās cilvēki sāk to meklējumus tiešsaistē, jo tur jau ir gan atsauksmes tieši par ārstu, gan iespējams uziet speciālistu netālu no savas mājas. Tomēr vispirms jau vajadzīgs tikt skaidrībā ar kvalifikāciju, tā kā acu ārsts jau ir vispārīgs termins. Tur jau ir trīs profesijas – oftalmologs, optometrists un optiķis. Ar ko tie atšķiras, centīsimies uzzināt tālāk rakstā. Var uzzināt vairāk uzņēmuma mājas lapā,  kā arī zemāk rakstā!

Ar ko atšķiras savā starpā redzes ārstu kvalifikācijas?

Ir vajadzīga acu pārbaude un arī nepieciešams acu ārsts, bet kurš tad ir piemērotākais? Tagad klīnikā parasti var sastapt terminu oftalmologs un optometrists, taču vai jau šis būtu viens un tas pats? Šāda veida speciālisti veic redzes pārbaudi, kā arī viņiem vienmēr būs ārstniecības personas kvalifikācijas sertifikāts, tajā pat brīdī atšķirības ir. Optometrists skatās galvenās acu funkcijas, viņš var noteikt tālredzību un tuvredzību, kā acis redz kopā, taču, kad ir noteikta kāda novirze no normas, kur svarīga ārstēšana, tad klients tiek novirzīts pie acu ārsta. Un tieši oftalmologs acu ārsts tiešām būs tas speciālists, kas tad veic padziļinātu pārbaudi un vēl profilaksi. Bieži vien oftalmologs var tikt saukts par okulistu. Kad klientam ir obligāta ārstēšana, attiecīgi savai kvalifikācijai ārsts pilda medicīnisku vai jau ķirurģisku ārstēšanu. Bet, optiķis būs tas cilvēks, kas tieši izgatavo brilles jau pēc acu speciālista receptes. Protams, šodien ir populāra profesija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas jau var īstenot vienkāršotu acu pārbaudi un izgatavot koriģējošās brilles.

Kur tad un kā var atrast redzes ārstu?

Ir un būs cilvēki, kam nu jau vairākus gadus ir personīgais acu ārsts, bet, ko tad pasākt laikā, ja jau ir vajadzīgs oftalmologs vai optometrists, un nebūs skaidrs rīcības virziens? Parasti, ja vajadzīga acu pārbaude, mēs visi mēģinam uzzināt no paziņām. Gadījumā, ja nespēj izlīdzēt draugi, šajā gadījumā parasti redzes speciālists tiek izvēlēts online vidē. Mūsdienās konkrēti par okulistiem arī var atrast informāciju kā par sertifikātu, kas būtu pats pirmais, kas jāpārbauda, gan arī, vai, piemēram, eksistē kādas sliktas atsauksmes par doto speciālistu. Klīnikām ir vēl to mājas lapas, kurās pat reizēm jau ir minēta ārsta izglītība un sertifikāti. Galvenais jau ir medicīniskās personas sertifikāts un viņam jau ir jābūt, kā oftalmologam, gan optometristam. Bet, ja būs vajadzīga ikgadējā redzes pārbaude, ejiet pie optometrista, taču, gadījumā ja rodas jebkādas problēmas iezīmes vai varbūt vēlaties iedziļinātu izmeklēšanu, tad vajadzīgs jau būs oftalmologs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.