Acu pārbaude – kā tad pareizi izvēlēties speciālistu?

Acu ārsts tiešām ir jāizraugās diezgan atbildīgi. Mēs visi uzticam šādam speciālistam nozīmīgu lietu – redzi. Tikai labs profesionālis spēj saglabāt mūsu dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Mūsu valstī jau ir ļoti daudz profesionālu acu ārstu, taču kā gan tos sameklēt? Šodien cilvēki uzsāk savus meklējumus tiešsaistē, jo šeit ir gan klientu atsauksmes tieši par okulistu, gan ir iespēja atrast speciālistu tuvāk savai dzīvesvietai(spied te – acu ārsts bērniem). Bet vispirms vajadzīgs saprast kāda tieši ir specializācija, jo acu ārsts ir vispārīgs termins. Tiem ir trīs specialitātes – optometrists, oftalmologs un optiķis. Ar ko viņi atšķiras, centīsimies izprast tālāk rakstā.

Kas tieši var pārbaudīt acis?

Nepieciešama acu pārbaude un nepieciešams acu ārsts, bet kāds tad būs piemērotākais? Šodien klīnikā parasti varētu sastapt vārdu oftalmologs vai optometrists, taču vai šis jau ir viens un tas pats? Šie abi speciālisti īsteno redzes pārbaudi un viņiem jau ir ārstējošās personas sertifikāts, tajā pat brīdī atšķirība starp tiem ir. Optometrists pārbauda galvenās acu funkcijas – var konstatēt sliktu redzi tuvumā vai tālumā, acu sadarbību, un tad, ja tiks noteikta kāda novirze, kur svarīga ārstēšana, šajā gadījumā cilvēks būs nosūtīts pie ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts tiešām būs tas speciālists, kas tad dara detalizētu izmeklēšanu un vēl profilaksi. Bieži vien šis ārsts jau tiek saukts arī par okulistu. Kad pacientam jau ir obligāta ārstēšana un citas manipulācijas, attiecīgi savai kvalifikācijai oftalmologs veic medicīnisku vai jau ķirurģisku ārstēšanu. Savukārt, optiķis būs tas cilvēks, kas tieši izgatavo brilles pēc redzes ārsta receptes. Bez šaubām, mūsdienās ir jau izplatīta kvalifikācija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas tad var īstenot parastu redzes pārbaudi, kā arī izgatavot brilles.

Kam tieši pievērst vērību, meklējot ārstu?

Jau ir cilvēki, kuriem jau daudzus gadus atrasts savs acu ārsts, taču, ko tad darīt laikā, kad ir nepieciešams oftalmologs vai optometrists, un nebūs skaidrs meklēšanas virziens? Visbiežāk, laikā kad nepieciešama acu pārbaude, mēs jautājam draugiem. Situācijā, kad nespēj izlīdzēt draugi, šajā gadījumā visbiežāk redzes speciālists būs meklēts internetā. Mūsu laikmetā tieši par ārstiem arī var sameklēt informāciju kā par sertifikāta esamību, tas ir pats pirmais, kas tad jāpārbauda, kā arī, vai, piemēram, eksistē kādas sūdzības konkrēti par izvēlēto speciālistu. Medicīnas iestādēm ir vēl savas mājas lapas, kurās arī reizēm tiek minēta ārsta izglītība, kā arī sertifikāti. Un tieši pats galvenais ir medicīniskās personas sertifikāts, turklāt tam jau ir jābūt gan oftalmologam, gan optometristam. Ja būs vajadzīga kārtējā redzes pārbaude, ejiet tieši pie optometrista, bet, gadījumā ja ir kādas problēmas iezīmes vai arī gribat padziļinātu pārbaudi, tad nepieciešams jau būs oftalmologs acu ārsts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.