NEVAJAG AIZMIRST LAIKUS SARŪPĒT KURINĀMO ZIEMAI!

Ja domājam par kurināmā sagādāšanu, allaž der atcerēties teicienu par to, ka ragavas vislabāk taisīt vasarā un ratus ziemā. Tieši pavasaris un vasara ir labākais laiks, kad sākt gatavoties nākošajai apkures sezonai, jo var veikt uzlabojumus apkures sistēmai, ja tādi nepieciešami, un arī par izdevīgām cenām iegādāties dažāda veida kurināmo. Par jaunu kurināmo sāk rūpēties sākoties pavasarim, kad ir labākais laiks, kad sākt žāvēt malku apkures sezonai, kas sāksies rudenī. Protams, ja izmantojat cita veida kurināmo, tad arī vislabāk kurināmo materiālu sagādāt laicīgi. Briketes un granulas ir vēl viens populārs apkures materiālu veids, ar kuru palīdzību mājokļos tik uzturēts siltums un arī siltais ūdens.

Uzzini vairāk – https://eccal.eu/

KOKSKAIDU BRIKEŠU UN GRANULU PRIEKŠROCĪBAS APKURES KATLIEM UN KRĀSNĪM.
Ļoti daudz ko apkures materiāla izvēlē nosaka apkures sistēmas veids. Piemēram, granulas ir vairāk paredzētas speciālajiem granulu katliem, taču briketes var izmantot kā alternatīvu parastajai malkai kurinot krāsni. Kā izlemt par labu vienam vai otram apkures materiālam? Pirmais un noteicošais ir tas, ka kurināmajam ir jābūt sausam. Ja izvēle krīt par labu granulām un briketēm, tad jāraugās, lai tās būtu blīvi sapresētas. Vienkāršāk sakot – ja brikete nokrītot pie zemes sašķīst, tā nav labas kvalitātes. Ja brikete nav gana blīva, tā ātri izdeg un netur siltumu. Cena briketēm un granulām par tonnu ir vidēji 120 eiro, malkas krava maksā līdzīgi, taču tā vēl ir jākrāmē un jāžāvē, savukārt briketes un granulas tiek piegādātas jau mitrumnecaurlaidīgos maisos un gatavas tūlītējai izmantošanai. Jāņem vērā arī brikešu forma, jo kantainas briketes gruzdēs ilgāk, kā apaļas. Salīdzinājumā ar parastām malkas pagalēm, briketes ir pusotru reizi siltumspējīgākas, tādēļ, kurinot krāsni, nedaudz jāpiešaujas, lai to nepārkurinātu. Jāpiemin vēl viena, ne mazāk svarīga brikešu īpašība – kurināšana laikā neaizsērējas dūmvads.

KO LABĀK PIEMEKLĒT KRĀSNS KURINĀŠANAI?
Granulu katlu uzstādīšana pēdējos gados ir kļuvusi ļoti populāra, taču, ja vēlaties kurināt jau esošo krāsni vai kamīnu, briketes būs laba malkas alternatīva. Granulu un brikešu akciju cenas ir ļoti vilinošas. Malka tomēr prasa vairāk rūpes, tā pat kā krāsns kurināšana ar pagalēm. Ja krāsns ar malku ir jakurina katru dienu, tad granulu katli ir jāuzpilda reizi nedēļā. Briketes un granulas pārdod jau sausas un gatavas tūlītējai izmantošanai, taču malku, visbiežāk, vēl ir jāžāvē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.