Smiltsērkšķis, tā lietošana un receptes

Smiltsērkšķis dēvēts arī kā zeltains krūms – apbrīnojamais krūms izaug no 3 – 4 metru augstumā, tā zari ērkšķaini un lapas garenas. Bet pašas smiltsērkšķu ogas ir vitamīnu un citu palīgvielu krātuve.

Nav noslēpums, ka smiltsērkšķi spēlē lielu lomu imūnsistēmas uzlabošanā. Smiltsērkšķu eļļa un citi produkti ir izmantoti profilaktiskajos pasākumos, lai izvairītos no dažādām infekcijām. Smiltsērkšķu produkti ir līdzekļu sastāvā pret elpceļu slimībām, bez tam ir dažādas smiltsērkšķu receptes, lai padarīt redzi labāku, vai arī samazināt vecuma pazīmes. Smiltsērkšķi un tā pielietošana ir ļoti zināmi kā ārstnieciskie līdzekļi.

Smiltsērkšķu ogu pielietojums

Smiltsērkšķu ogas lieto dažādu produktu ražošanai, piemēram, kā smiltsērkšķu sula vai eļļa. Interesanti ir tas, ka, lai saražot 1 L smiltsērkšķu eļļas, vajadzīgi ap diviem simtiem smiltsērkšķu ogu, tas izskaidro cenu šai produkcijai. Smiltsērkšķu ogas arī tiek pielietotas diezgan plašā veidā, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas ir iespējams saldēt ledusskāpī un tās nezaudēs savas dziednieciskās īpašības. Ogas izmanto, lai izvairītos no infarkta, stimulēt sirds darbību, lai samazināt holesterīna daudzumu, ka arī kopējai veselībai. Ja ir klepus, ārsti iesaka ēst smiltsērkšķu ogas ar medu.

Smiltsērkšķu receptes

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, cilvēki ir radījuši vairākas smiltsērkšķu receptes. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, bet ir saprotama. Uzturā var lietot pašas smiltsērkšķu ogas, lai sniegt sev vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Pašu smiltsērkšķu sulu jāizmanto 10 dienu laikā, bet to iespējams sasaldēt pieliekot klāt ūdeni. Ledusskapī to uzglabā līdz 12 mēnešiem. Arī smiltsērkšķu sulai cena nav zema, bet tās bagātais sastāvs attaisno izdevumus. Pie tam sulu ir ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem ieteicams gatavot desertus no smiltsērkšķu ogām, kā piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, pievienojot banānus, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Pašu smiltsērkšķu eļļu lieto veselībai, taču tā ka to nosaka ārsts, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu ražotājs

Latvijā jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu saimniecību, kā arī ne mazāk ir to, kas taisa no tiem dažādus produktus. Tirgus ir pārpilns ar smiltsērkšķu eļļu dažādību un dažādu cenu robežām. Bieži vien parādās jautājums, kā izvēlēties īsto. Nenoliedzami, šeit nedarbojas teiciens – jo mazāk, jo labāk. Tika vajag padomāt, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien litra eļļas pagatavošanai – ap divsimt kg. Tas ir ļoti daudz. Izvēloties savu smiltsērkšķu produkcijas ražotāju, nepieciešams to papētīt un pārliecināties vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.